Vitaliteit, concentratie en een goed gevoel? Eén antwoord: matcha. Matcha is de meest zeldzame, waardevolle en verfijnde groene thee. Deze wordt in Japan exclusief gemaakt van verse, jonge theeblaadjes en traditioneel met de hand geplukt. De blaadjes worden enkele weken overdekt met een zeil, waardoor ze hun groene kleur behouden, minder bitters aanmaken en meer antioxidanten. De volledige blaadjes worden dan tot een poeder vermalen, zodat er geen gezonde stoffen verloren gaan.
Er zijn drie soorten Matcha. Het verschil zit hem in de smaak. Dit smaakverschil komt door de duur van de overschaduwing, de grootte van de bladeren en de groeiplaats:
- Beginners's:
- blaadjes afkomstig van de eerste pluk
- eerste kennismaking met Matcha thee
- krachtiger en iets bitterder van smaak dan de andere twee varianten
- twee weken overschaduwd
- Superior:
- blaadjes afkomstig van de eerste, zeer begeerde lenteoogst begin mei
- meest populaire
- mild, lichtbitter, zacht, zoet van smaak en licht verteerbaar
- drie weken overschaduwd
- Extra premium, voor de echte Matcha-liefhebber:
- blaadjes afkomstig van de eerste, zeer begeerde lenteoogst begin mei
- meest kwalitatieve
- zoet, mild, licht, fruitig en fris
- vier weken overschaduwd
Voordelen Matcha:
- hoog in antioxidanten
- ontgiftend
- versterkt het immuunsysteem
- verhoogt energieniveaus en uithoudingsvermogen
- verhoogt geheugen en concentratie
- verbrandt calorieën
- beheert cholesterol
- verbetert rust
Hoe Matcha thee bereiden?
Kook je water. Laat het afkoelen tot +/- 80°C (bv. waterkoker openen en 10 min. wachten). Doe 1 gram theepoeder (2 bamboelepels of 1/2 koffielepel) in een kommetje en voeg 70 tot 100 ml warm water toe. Klop de thee 15 seconden met een bamboe whisk tot je een schuimige vloeistof verkrijgt.
Opgelet!
Matcha thee bevat cafeïne. Drink deze thee daarom 's morgens of kort na de middag.