search

Cholesterol: meten is weten

Cholesterol: meten is weten
Je gezondheid is een groot goed. Je weet dat de hoeveelheid cholesterol in je bloed een indicatie is voor je gezondheid op lange termijn. Dus als je op een beurs een stand ontdekt waar je je cholesterol kunt laten meten of een thuistest bij de apotheek ziet, aarzel je geen moment. Maar wat zegt zo’n uitslag eigenlijk?

Een hoog cholesterolgehalte voel je niet. Toch heeft, blijkt uit onderzoek, zo'n 25 procent van de mensen tussen de 35 en 70 jaar een verhoogd cholesterolgehalte (>6,5 mmol/liter). Daarom kan het verstandig zijn om het af en toe te laten checken. Zeker als je niet zo gezond leeft, rookt, drinkt of bijvoorbeeld te zwaar bent. Het cholesterolgehalte wordt gemeten door middel van een bloedonderzoek. Een prikje in je vinger is meestal voldoende. Het wordt aanbevolen het gehele vetspectrum te bepalen, dus: totaalcholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden. Een gezond cholesterolgehalte ligt onder de vijf millimol per liter.

Schommelingen

Mocht er uit de test een hoger gehalte dan vijf komen, dan is dat geen reden voor paniek. Het cholesterolgehalte in ons lichaam schommelt namelijk van nature. Een hoge waarde kan een uitschieter zijn. Er zijn dan ook meerdere metingen nodig om een betrouwbaar beeld te krijgen.

Nuchter

Voor meting van alleen het cholesterol hoeft men niet nuchter te zijn. Voor een goed inzicht in de vetstofwisseling worden naast totaal en HDL-cholesterol ook triglyceriden en LDL-cholesterol bepaald, mede om de oorzaken van het verhoogde cholesterol vast te stellen. Voor de bepaling van HDL-cholesterol, LDL-cholesterol en triglyceriden moet men wel nuchter zijn. Na een maaltijd kan de triglyceridenconcentratie tijdelijk in wisselende mate stijgen. Daarom wordt voor een triglyceridenbepaling bloed afgenomen nadat de men vanaf 22.00 uur de vorige avond niets meer gegeten en gedronken heeft (behalve water).

Risicofactoren

Een eenmalige cholesteroltest is op zich niet verkeerd, maar het zegt niet voldoende. Bovendien is cholesterol niet de enige risicofactor voor hart- en vaatziekten. Om een goed inzicht in het risico op hart- en vaatziekten bij een individu vast te stellen, moet je een volledig risicoprofiel opstellen. Ook zaken als roken, overgewicht en leeftijd zijn van invloed op de conditie van hart en bloedvaten. 

Aanpassen levensstijl

Mocht uit deze test blijken dat je inderdaad een grotere kans hebt op hart- en vaatziekten of diabetes, bespreek dit dan met de huisarts. Samen kunnen jullie dan bekijken hoe je het risico op hart- en vaatziekten kunt verlagen. Aanpassing van voeding en levensstijl is de eerste stap. Gezonde voeding kan het cholesterolgehalte met 10 procent verlagen. Wees bijvoorbeeld voorzichtig met verzadigd vet, eet meer groente en fruit, zet wat vaker vis op het menu en stop met roken. Ook meer beweging en minder stress dragen bij aan een gezonder leven en een beter cholesterolgehalte.


Bron: Gezondheidsnet