search

Fytotherapie en Aromatherapie

Fytotherapie

Fytotherapie of plantengeneeskunde staat voor geneeskunde waarbij gebruik gemaakt wordt van 100% plantaardige ingrediënten. Niet te verwarren met homeopathie waarbij enkel met verdunde preparaten wordt gewerkt. Al van oudsher werden planten in de geneeskunde gebruikt voor hun geneeskrachtige eigenschappen. Sommige planten trotseerden de proef der eeuwen, anderen zijn uit gebruik geraakt omwille van nevenwerkingen, giftigheid, zeldzaamheid, activiteitsverlies na drogen,...

In de negentiende eeuw ontwikkelde zich fytochemie. De chemisten extraheerden, concentreerden, isoleerden, identificeerden en doseerden de actieve inhoudstoffen van planten. Denk maar aan Morfine uit opium of Digitaline uit Digitalis Purpurea. Intussen heeft de fytochemie baanbrekend werk verricht en kunnen bepaalde ziektes met een specifieke actieve stof worden behandeld.

Fytotherapie wordt vaak een alternatieve geneeswijze genoemd, maar is eigenlijk een zuiver klassieke geneeswijze en zeker niet altijd ongevaarlijk. Spring er daarom niet onbezonnen mee om en vraag altijd ons advies!

Aromatherapie

Aromatherapie is de studie van etherische oliën. Een etherische olie is het vluchtige extract van aromatische planten, gewonnen door destillatie door middel van waterdamp of door koude persing voor citrusvruchten. Etherische oliën worden gebruikt voor het harmoniseren van de fysieke en mentale gezondheid en om het natuurlijke genezingsproces te versterken. Etherische oliën kunnen op drie manieren gebruikt worden:

  • via verstuiving, met behulp van een verstuiver
  • via de huid, door middel van massage, in een crème of een aromabad. De oliën kunnen puur of verdund in een plantaardige olie gebruikt worden.
  • oraal

Opgelet, inname via de mond is meest gevaarlijke vorm, niet alle etherische oliën zijn geschikt voor oraal gebruik. Vraag altijd eerst ons advies vooraleer een etherische olie in te nemen!

Ontdek ons aanbod hier